Info utile

Informatii utile din domeniul imobiliar

Preţul apartamentelor a crescut iarăşi la Cluj. Care este explicaţia

Pretul apartamentelor a crescut in Cluj

Preţul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare a crescut la Cluj, considerabil în primele 6 luni ale anului 2015.

Media naţională indică o creştere de 4,7%, dar în Cluj creşterea a fost mai mare, de 7,4%.

Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul scumpirilor consemnate în ultimele şase luni, cu un avans de 7,1%, de la 948 la 1.015 euro pe metru pătrat. În iunie, vânzătorii clujeni şi-au majorat pretenţiile cu 0,4%. Locuinţele vechi s-au scumpit cu 5,9%, la 1.083 de euro pe metru pătrat, iar cele noi s-au apreciat cu 10,3%, la 951 de euro pe metru pătrat.

Analiştii precizează că un mare impact asupra preţurilor îl au firmele de IT, care oferă salarii consistente angajaţilor. Vorbim despre venituri care ajung uşor la 1.000 de euro pe lună, astfel că foarte multe apartamente nou construite sunt cumpărate în rate de informaticieni. Acest lucru le-a dat şanse dezvoltatorilor imobiliari să facă speculaţii şi să majoreze preţurile.

La nivel naţional, lucrurile nu stau atâtde bine ca şi la Cluj-Napoca.

”În primul semestru al anului, conform datelor Imobiliare.ro, preţul mediu cerut la nivel naţional pentru apartamentele scoase la vânzare (noi şi vechi) s-a majorat cu 4,7%, de la 891 de euro pe metru pătrat la finele lui decembrie 2014, la 933 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui iunie 2015. După trei luni de scumpiri (ianuarie, februarie şi martie) şi două de ieftiniri (aprilie şi mai), în luna iunie preţurile s-au majorat cu 0,5%, de la 928 de euro pe metru pătrat. Faţă de jumătatea anului trecut, când Indicele Imobiliare.ro se situa la 904 euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu circa 3% mai mică”, se arată într-un comunicat al portalului.

Sursa: www.stiridecluj.ro