Info utile

Informatii utile din domeniul imobiliar

Oraşul cu cel mai redus declin în perioada de criză

Orasul cu cel mai redus declin in perioada de criza

Locuinţele cu două camere din Cluj-Napoca se situează la o medie de preţ de 53.686 de euro. Spre deosebire de celelalte centre regionale, diferenţa faţă de martie 2008 se situează la sub 30% (o scădere de 27%, de la 73.903 euro), fapt ce face din Cluj oraşul cu cel mai redus declin în perioada de criză, potrivit datelor portalulului de specialiatate Imobiliare.ro 

Cu toate acestea, şi aici un apartament cu două camere poate fi achiziţionat acum la un preţ mai mic decât cel solicitat pentru o garsonieră în perioada de apogeu a pieţei, respectiv 56.321 de euro. O asemenea situaţie se explică prin faptul că, în 2008, preţul unei unităţi locative cu o cameră era disproporţionat de mare faţă de al uneia cu două în Cluj-Napoca (diferenţă de 24%, faţă de 50% în capitală).

Analiza relevă impactul ieftinirilor consemnate pe parcursul perioadei de recesiune pe piaţa vânzărilor de apartamente din România. În ciuda modificării trendului în ultimele luni, diferenţele faţă de perioada de vârf pot depăşi 50%. O locuinţă cu două camere are un preţ de achiziţie mult mai mic decât cel solicitat pentru o garsonieră în perioada de apogeu a pieţei. Cea mai mare diferenţă poate fi observată în Bucureşti, unde vânzătorii şi-au redus cel mai mult pretenţiile. Studiul pune faţă în faţă preţurile medii solicitate pentru unităţile locative cu două camere din blocurile vechi în luna ianuarie 2015 cu cele valabile în martie 2008, atât pentru două camere, cât şi pentru garsoniere.

În perioada de criză, cele mai mari ieftiniri au avut loc în capitală, acolo unde preţurile au atins şi cel mai mare nivel. Apartamentele cu două camere, primul loc în preferinţele cumpărătorilor, au consemnat o scădere de 56%, de la o medie de 123.003 de euro, până la 53.993 de euro. Tot aici poate fi observat şi cea mai mare diferenţă între preţul actual al unui apartament cu două camere şi cel solicitat pentru o garsonieră în martie 2008: dacă în celelalte mari oraşe diferenţa este de sub 5.000 de euro, în capitală ajunge la 28.000 de euro (34% din 82.086 de euro).

În ianuarie, preţul mediu cerut pentru apartamentele cu două camere scoase la vânzare în Braşov a fost de 42.721 de euro, în scădere cu 49% faţă de nivelul consemnat în martie 2008, respectiv 83.534 de euro. Suma solicitată în prezent este mai redusă chiar decât pretenţiile proprietarilor de garsoniere în urmă cu şapte ani, o astfel de unitate locativă putea fi achiziționată cu 44.685 de euro.

La început de an, vânzătorii din Timişoara solicită, în medie, 44.509 euro pentru un apartament cu două camere amplasat în bloc vechi – sumă cu 41% mai mică faţă de nivelul de 75.402 euro consemnat în urmă cu şapte ani. Şi în oraşul din vestul ţării o astfel de locuinţă este mai ieftină acum decât o garsonieră în 2008, ţinând cont că aceasta din urmă ar fi putut fi achiziţionată atunci cu 47.605 euro. Dacă cele mai căutate zone rămân cele din nordul oraşului, cele mai mici prețuri se găsesc în continuare în cartierele din Sud (Şagului, Giroc, Soarelui).

În prima lună din 2015, preţul mediu cerut pentru un apartament cu două camere s-a situat la Constanţa la 43.997 de euro, la o diferenţă de 44% faţă de momentul de vârf al pieţei, când pretenţiile proprietarilor se situau la 79.131 de euro. Spre comparaţie, suma medie necesară pentru achiziţia unei garsoniere în martie 2008 era de 45.354 de euro. Portalul Imobiliare.ro cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Sursa: http://ziuadecj.realitatea.net