Info utile

Informatii utile din domeniul imobiliar

5 factori de care să ţii cont la cumpărarea unei locuinţe

Imobiliare Cluj-Napoca

Cheltuielile imediate asociate cu achiziţia unei case nu sunt singurele care ar trebui luate în calcul.

Achiziţia unei locuinţe este, pentru cei mai mulţi, cea mai importantă investiţie pe care o vor face de-a lungul întregii vieţi. Ca orice bun de folosinţă îndelungată, un imobil implică două categorii majore de costuri: costurile iniţiale, de achiziţie, dar şi o serie de cheltuieli pe termen lung, de întreţinere şi exploatare. Pentru că, spre deosebire de maşini, spre exemplu, perioada de utilizare a unei case este mult mai mare, cea de-a doua categorie devine foarte importantă, explică reprezentanţii companiei lituaniane Hanner, dezvoltatoarea ansamblului rezidenţial The Park din Bucureşti.

Potrivit calculelor companiei (efectuate asupra ansamblului rezidenţial The Park), un apartament bine amplasat şi eficient construit poate aduce proprietarului economii anuale de peste 1.000 de euro. Pe parcursul intervalului maxim de rambursare a unui credit imobiliar, aceste economii ajung la un total de 30.000 de euro, ceea ce echivalează cu o pondere de circa 50% din suma plătită iniţial pentru cumpărarea apartamentului respectiv.

Reprezentanţii Hanner au identificat cinci factori generatori de costuri importante cu locuinţa pe termen lung – elemente ce ar trebui să ocupe un loc important pe lista criteriilor de achiziţie a unui cumpărător:

  1. Apropierea de mijloacele de transport în comun:

Pentru cei care deţin un automobil, cheltuielile cu alimentarea acestuia cântăresc greu în bugetul unei familii. Pentru locuitorii Capitalei, o alternativă mai ieftină şi, adesea, mai practică, este utilizarea mijloacelor de transport în comun, în special a metroului. Referindu-se la ansamblul rezidenţial The Park, reprezentanţii Hanner au estimat că o persoană care merge cu maşina către locul de muncă va plăti lunar circa 280 de lei pentru benzină (în cazul în care lucrează în zona Pipera, spre exemplu) şi va sta în trafic zilnic mai mult de o oră (acest interval se poate dubla în funcţie de condiţiile de trafic). Proprietarul unui apartament în cadrul complexului poate opta însă şi pentru utilizarea metroului (aflat la o distanţă de 10 minute, cu staţiile Constantin Brâncoveanu şi Piaţa Sudului). Întrucât un abonament la metrou costă doar 50 de lei, economiile anuale cu transportul către locul de muncă ajung la aproximativ 600 de euro, pentru o singură persoană.

  1. O bună izolare termică:

Blocurile vechi generează cea mai mare risipă de energie, motiv pentru care autorităţile din România au şi demarat proiecte ample de izolare termică, atât în bucureşti, cât şi la nivel naţional. Un apartament situat într-un bloc bine izolat termic, dotat cu sistem de încălzire individual performant, va genera economii anuale minime de 200 de euro.

  1. Un spaţiu interior bine gândit:

Dimensiunea, dar şi compartimentarea unei locuinţe ar trebui să fie foarte bine gândite şi adaptate la nevoile reale ale unei familii. Fiecare hol suplimentar presupune costuri suplimentare de achiziţie (un metru pătrat util se vinde cu aproximativ 1.000 de euro în Capitală), dar şi costuri mai mari de întreţinere: încălzire/răcire, curăţenie, etc. Din acest punct de vedere, generatoare de economii pe termen lung sunt nu neapărat apartamentele cu suprafeţe foarte mari, ci, mai degrabă, cele inteligent compartimentate. Boxele de depozitare pot reprezenta un avantaj important, acestea permiţând eliminarea unor spaţii inutile din locuinţă şi reducând, astfel, costurile întreţinere.

  1. Vechimea apartamentului:

În ultimii ani, producţia de materiale de construcţii a evoluat mult. Spre exemplu, blocurile de zidărie termoizolantă moderne garantează un transfer termic net inferior comparativ cu materialele de construcţie utilizate în urmă cu două decenii. În plus, toate instalaţiile din apartamentele noi vin din start cu garanţie de câţiva ani. În cazul apartamentelor vechi, dacă o instalaţie a cedat, înlocuirea ei poate genera costuri de până la 10% din valoarea imobilului. În cazul achiziţiei unui apartament nou, trebuie acordată atenţie tuturor materialelor de construcţie utilizate, nu doar finisajelor care „izbesc” privirea, avertizează reprezentanţii Hanner. La fel de importantă este şi firma de construcţii care a executat lucrările şi expertiza acesteia în piaţă.

  1. Proximităţi:

În bugetul unei familii, cheltuielile de zi cu zi au o pondere importantă. Întrucât preţurile alimentelor, spre exemplu, pot varia semnificativ în funcţie de magazin, mai multe opţiuni situate în apropierea casei înseamnă mai multe posibilităţi de a economisi. Pentru cei care au copii, un alt aspect important legat de proximităţi este şi distanţa parcursă zilnic până la şcoală sau grădiniţă. Contează, de asemenea, şi cât de uşor poţi ajunge la un spital, o farmacie sau un loc de joacă.

Sursa: www.imobiliare.ro