Info utile

Informatii utile din domeniul imobiliar

Clujul, oraşul apartamentelor scumpe

Clujul, orasul apartamentelor scumpe

Apartamentele din Cluj-Napoca au rămas printre cele mai scumpe din România, fiind depăşite ca preţ mediu doar de cele din Bucureşti, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi în cazul caselor şi terenurilor. Preţurile apartamentelor, casele şi terenurilor s-au menţinut la un nivel similar celor din primul semestru din 2014. 

Preţul de vânzare a apartamentelor vechi din Cluj-Napoca a ajuns în ultimele şase luni din 2014 la o medie de 932 euro/mp, cu peste 2% mai mic decât în semestrul al doilea din 2013, potrivit unei analize a companiei de evaluare Darian Cluj. Comparativ, la nivel naţional, în al doilea semestru din 2014, preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi a fost de 678 euro/mp. Cele mai scumpe apartamente rămân cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 965 euro/mp, urmate de Cluj-Napoca şi Timişoara cu 932 euro/mp, respectiv 860 euro/mp.

În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 900 şi 1.100 euro/mp, în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 880 – 980 euro/mp, iar în cartierul Zorilor preţul metrului pătrat construit pentru apartamentele vechi de două camere variază între 900 şi 1.000 euro/mp. La apartamentele noi, preţul mediu a fost de 982 euro/mp, aproximativ la acelaşi nivel cu cel din urmă cu un an.

Preţurile terenurilor din Cluj-Napoca sunt în stagnare pentru al treilea semestru consecutiv însă s-au depreciat cu peste 60% de la începutul crizei economico-financiare. În ceea ce priveşte spaţiile de birouri, raportul relevă faptul că la chiriile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca preţurile variază, în medie, în intervalul 12-15 euro/mp. Există şi o ofertă competitivă consistentă de spaţii de birouri de clasa B în zonele centrale şi semicentrale unde nivelul mediu al chiriilor variază între 7 şi 11 euro/mp.

Evoluţia pieţei imobiliare din cea de-a doua jumătate a anului 2014 în România demonstrează o tendinţă de stabilizare a preţurilor, valoarea locuinţelor poziţionându-se aproape de nivelul minim. Preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, la nivel naţional a fost de 678 euro/mp, în scădere. Pe primul loc în clasamentul preţurilor medii de tranzacţionare la apartamentele vechi se situează capitala, cu o medie de 965 euro/mp, urmată de Cluj-Napoca (932 euro/mp), pe locul trei situându-se Timişoara (860 euro/mp). Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi la nivel naţional au scăzut cu 40%.

„Această mică scădere a preţurilor s-a simţit extrem de puţin pe piaţa liberă, opinia agenţilor care acţionează pe piaţa rezidenţială fiind de stabilitate a preţurilor. Preţurile la nivel naţional au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele Darian.

În ceea ce priveşte apartamentele nou construite, media la nivel naţional pentru ultimele şase luni a fost de 776 euro/mp. Capitala a deţinut supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, de 1.137 euro/mp – singurul oraş din România cu preţuri de peste 1.000 euro/mp dar în scădere cu 32% faţă de perioada de început a crizei. Pe locul doi se află Cluj-Napoca, cu un preţ mediu de 982 euro/mp şi pe locul trei Iaşi, cu 963 euro/mp.

Preţurile medii de tranzacţionare aferente caselor au cunoscut o uşoară scădere, de aproximativ 0,17% la nivel naţional. În Bucureşti, preţul caselor a crescut cu 3,1%, până la valoarea de 1.070 euro/mp. Pe locul al doilea este Cluj-Napoca, cu un preţ mediu de 870 euro/mp şi pe locul al treilea Constanţa, cu 838 euro/mp.

La terenurile pentru dezvoltare, tranzacţii s-au intensificat în ultimele şase luni, în special în Bucureşti. Investiţiile realizate la nivel naţional în S II 2014 pe acest segment au fost de 300 milioane de euro. Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au înregistrat o creştere a preţurilor de peste 50% de la începutul anului 2012. Este cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare. În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, preţurile s-au depreciat cu 4% însă, faţă de anul 2008, preţurile au scăzut cu 63%.

Închirierea spaţiilor de birouri s-a intensificat în primul semestru al anului trecut. În S II 2014 s-au livrat 65.000 mp de spaţii de birouri la nivel naţional, în creştere cu 12% faţă de primul semestrul al anului. Capitala conduce detaşat, cu 79% dintre spaţiile de birouri livrate. La nivelul întregii ţări sunt în construcţie mai multe proiecte de birouri, care totalizează 190.000 mp. 54% dintre acestea urmează a se livra în Bucureşti şi 33% în Cluj-Napoca.

Sectorul spaţiilor comerciale a înregistrat o activitate în creştere în ultimul semestru din 2014, mai puţin intensă decât segmentul birourilor, dar peste segmentul industrial. Investitorii au acţionat cu prudenţă şi preferă achiziţia unor centre comerciale existente pe care să le extindă şi să le modernizeze, abandonând sau amânând dezvoltarea unor proiecte noi de centre comerciale în ţară.

Dintre sectoarele pieţei imobiliare, activitatea de închiriere a spaţiilor industriale este singura care a înregistrat o scădere în acest semestru. Trendul îl reprezintă renegocierile de contracte, pentru locaţiile existente, în vreme ce relocările şi închirierile de spaţii noi sunt mai slab reprezentate.

Studiul Darian cuprinde toate cele 40 de oraşe reşedinţă de judeţ şi municipiul Bucureşti şi analizează evoluţia pe fiecare sector al pieţei imobiliare. Este singura analiză exhaustivă cu acoperire naţională care ia în considerare preţurile de tranzacţionare.

Sursa: http://ziuadecj.realitatea.net